Çamlık Cad. No:1 Fatih Sultan Mehmet Camii Altı Onur market Avm Beylikdüzü/İstanbul

11 Haziran 2016 Cumartesi

KANSERE KARŞI GÜÇLENDİRECEK 7 BESİN..





Pek çok insanın sağlığını ciddi boyutta tehdit eden kanser hastalığından korunmak için ise yapılacakların ilk sırasında sağlıklı ve dengeli beslenme yer alıyor.
Diyetisyen Semra Pehlivan,
kanser hastalığından korunmak için tüketilmesi gereken 7 besini açıkladı.
Diyetisyen Semra Pehlivan'ın verdiği bilgiye göre, tüketilecek bu besinlerle kansere karşı mücadele etmek çok daha kolay olacak. İşte o besinler:
1- Sebze ve meyve:
Tümörlü hücre oluşumunu ve büyümesini engellemede yardımcı olan antioksidanlar, sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunuyor. Bu sebeple günlük diyetteki yerleri büyük önem taşıyor. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi öneriliyor. Hep daha koyusu, hep daha kırmızısı-moru tercih edilmesi gerekiyor. Pazı, ıspanak, karalahana gibi koyu yeşil, pancar, domates, nar gibi koyu kırmızı; kayısı, havuç, balkabağı gibi koyu sarı ve turuncu; patlıcan gibi mor; sarımsak, soğan gibi beyaz besinler kanserden korunmaya yardımcı oluyor.
2- Yaban mersini:
İyi birer antioksidan kaynağı olan resveratrol, kırmızı ve mor meyvelerde bulunuyor. En çok kırmızı-mor üzüm kabuğunda, çekirdeğinde, yaban mersininde ve dutta bulunuyor. Oksidatif stresin toksik etkilerini tersine çevirmek için bir serbest radikal temizleyicisi olarak kullanılıyor. Yaban mersini, kansere karşı savaşan elajik asit içeriği ile vücudu koruyan enzimleri çalıştırdığı ve kanser riskini düşürdüğü biliniyor. İçeriğinde A,B,C vitaminleri, antosiyanin, selenyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko gibi önemli besin öğeleri barındırıyor.
3- Greyfurt:
Greyfurt, naringin ve naringenin flavonoidlerini içeren, kansere karşı koruyucu bir başka besin kaynağı. Ağız kanseri oluşumunu engellemede büyük etkisi olan flavonoidler, vücutta bazı enzimlerin etkisini azaltıyor. Bu sebeple ilaç kullanımı sırasında greyfurt tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor.
4- Brokoli:
İçerisinde bulunan glukosinolatlar sayesinde vücutta oluşan ve dışarıdan alınan kansere yol açan toksinlerin vücuttan dışarıya atımını sağlıyor. Akciğer ve kolorektal kanserleri üzerinde iyileştirici etkisi bulunuyor. Kendisine has keskin tat ve kokusu olan brokoliyi pişmiş tüketemeyenlerin, çiğ olarak denemesi öneriliyor.
5- Zerdeçal:
Son yıllarda birçok çalışmaya konu olan zerdaçalın, kansere karşı koruyucu ve tedavi edici etkisi giderek önem kazanıyor. Zerdaçalın yapısında bulunan kurkuminoitler, özellikle pankreas kanser riskini azaltmada etkili oluyor.
6- Erik:
Zengin diyet lifinden dolayı sindirim sistemini düzenleyici etkisi olan eriğin hem kuru hem de taze olarak tüketilmesi öneriliyor. İçeriğinde yüksek oranda bulunan polifenol, antosiyanin ve flavonoidler sebebiyle antioksidan etkisi üzerine birçok çalışma yapılan eriğin, özellikle kolon kanserine yakalanma riskini azalttığı yönünde pek çok araştırma sonucu bulunuyor.
7- Yeşil çay:
Yeşil çayın zengin polifenolik içeriğinden kaynaklanan çok yönlü etkinliği biliniyor. Kanser ile olan ilişkisi hakkında yürütülen çalışmalar ışığında yeşil çayın; kolon, mide, özefagus ve akciğer kanserleri başta olmak üzere birçok kanser türünde tedaviye olumlu yönde destek olduğu biliniyor. Ancak yeşil çayın günde iki fincandan fazla tüketilmemesi gerekiyor. Hipertansiyonu olan kişilerin ise yeşil çay tüketmesi önerilmiyor.


Diyetisyen Semra Pehlivan

Yemyeşil Aktar
Beylikdüzü / İSTANBUL
Gsm: 0 532 775 76 31

                                                 https://www.facebook.com/yemyesilaktar/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder