Çamlık Cad. No:1 Fatih Sultan Mehmet Camii Altı Onur market Avm Beylikdüzü/İstanbul

12 Haziran 2016 Pazar



Birçok sistemik ve dermatolojik hastalıkta el ve ayak tırnaklarında değişiklikler ortaya çıkabilir ve bunların değerlendirilmesi ile çeşitli hastalıkların tanısı konulabilir. Tırnak renk ve yapısal değişikliklerinin muayenesi, mutlaka uzman dermatologlarca yapılmalı; tüm el ve ayak tırnakları muayene edilmeli. Ayrıca doktor tarafınca uygun görülen tetkikler yapılmalı; tetkik değerlerine göre önerilen tedaviler düzenli bir şekilde uygulanmalı.

Tırnaklardaki hangi belirtilerin ne gibi sorunların habercisi olabilir:

Tırnaklarda hafif kabarık şerit şeklindeki kabarıklıklar
Bu kabarıklıklar tırnak boyunca birbirine paralel olarak dizilir. Doğuştan olabileceği gibi; liken planus ve darier gibi dermatolojik hastalıkların seyrinde de ortaya çıkabilir. Bunun dışında demir eksikliği anemisi ve hipertiroidi gibi sistemik hastalıklarda da gözlemlenebilir.

Beyaz lekeler
Bu beyazlıklar tırnaklarda noktasal, yatay veya dikey çizgilenme şeklinde olabildiği gibi tırnağın tamamında da olabilir. Manikür gibi tırnak yatağını etkileyen minör travmalar, radyoterapi ve kemoterapi tedavileriyle; nadiren de olsa kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıklar ve bazı ateşli hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir.

Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması
Bu tip belirtiler, tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir. Çinko, biotin, vitamin B12 eksiklikleri de tırnak sağlığını bozabilir.

Tırnak plağında sararma
Bu durum dış kaynaklı olabildiği gibi sarı tırnak sendromunun belirtisi de olabilir. Sarı tırnak sendromunda tırnak büyümesi durur. Bu durum da tırnağın kalınlaşmasına ve sararmasına neden olur. Erken dönem lenfödem ve bunlara eşlik eden kronik akciğer rahatsızlıkları sarı tırnak sendromunun en sık rastlanan nedenleri arasında yer alır.

Tırnakla derinin birleştiği alanda beyazlaşma
Tırnağın iki renk aldığı ‘’terry tırnağı ‘’ denilen durumda, tırnağın parmakla birleştiği kısım beyazlaşır; uç kısmı ise pembe renklidir. En sık kandaki albumin denilen protein oranının düşmesi ile beraber siroz hastalarında, kalp yetmezliğinde, böbrek yetmezliğinde ve diyabet hastalığında bu durum yaşanır.

Tırnağın kaşık şeklini alması
Tırnağın kaşık şeklini alması, çocuklarda normal bir durumdur ve birkaç yıl içinde normale döner. Bunun dışında, travma, bazı kimyasal çözücülere maruz kalma, demir eksikliği gibi sorunlarda da tırnak kaşık şeklini alır. Kaşık tırnağa eşlik eden bariz hastalık olmadığında tam kan sayımı, demir düzeyi ve ferritin ölçülerek demir eksikliğinin ekarte edilmesi gerekir.

Tırnak plağının saat camına benzemesi
Çomak parmak denilen bu durum; tırnak plağının saat camına benzer konveks bir görünüm almasıdır. Akciğer hastalıkları, kardiyovasküler sistem hastalıkları, hipertiroidi, karaciğer hastalıkları ve bağırsak hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların seyrinde bu durumla karşılaşılabilir.

Tırnakta koyu renk değişikliği
Basit bir kimyasal maddenin tırnağa teması tırnakta renk değişikliğine neden olabileceği gibi "malign melanoma" gibi hayatı tehdit edebilecek ciddi bir tümörden de kaynaklanabilir. Bu nedenle tırnak renk değişimlerinin tanımlanması son derece önemlidir.

Çukurcuk, sertleşme ve kırılmalar
Tırnaklarda nokta şekilli çukurcuklar, tırnak plağının tırnak yatağından ayrılması, tırnak plağında sertleşme ve kalınlaşma sedef hastalığının belirtisi olabilir. Sık rastlanan egzama hastalığında da tırnakta yatay oluklanmalar, kalınlaşmalar, çukurcuklar ve tırnak yüzey bozuklukları oluşabilir.

Kaynak: Acıbadem http://www.acibadem.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder