Çamlık Cad. No:1 Fatih Sultan Mehmet Camii Altı Onur market Avm Beylikdüzü/İstanbul

15 Haziran 2016 Çarşamba



EN ÇOK BİLİNEN BAHARAT TARÇIN NASIL ELDE EDİLİYOR İZLEYİN !!! 

TARÇIN ;
Tarih boyunca en muteber baharatlar arasında olan tarçının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı değil.
Osmanlı’dan beri Türk mutfağının baş tacı olan tarçının kökeni Sri Lanka’dır.
Şu anda da dünyanın en iyi tarçını orada yetişmektedir.
Dünya baharat literatüründe Birmanya’da yetişen ve “Çin tarçını” olarak bilinen tarçın ile Sri Lanka’da yetişen ve “Seylan tarçını” adıyla geçen tarçın, en muteber baharatlar arasında yer almaktadır.
Her iki tarçının kokusu ve baharatı birbirine benzer özellikler taşımaktadır. Ancak yine de sıralama yapıldığında Seylan tarçını kullanımda daha öne geçmektedir.
Defnegiller familyasından olan Seylan tarçınının ticaretinden ilk olarak, on üçüncü yüzyılda Arap yazar Kazvini’nin yazılarında bahsedilir.
1500’lü yıllardan önce Portekizliler, Hollandalılar ve İngilizler hem tüccar hem de takasçı olarak bu hoş rayihalı baharatın peşinde akın akın ticaretlerini geliştirmişlerdir.
Seylan tarçını hep yeşil kalan çalımsı bir ağaçlık olup, hasadının kolay olması için bodur olarak yetiştirilmektedir. Her bir ağaççıkta yan yana yetişen sekiz on tane tarçın dalı bulunmaktadır. Ekildikten üç yıl sonra yağmurlar başladığında kabuğunun soyulması kolaylaştığı için hasada başlanır. Öncelikle ince dalların kabuğu soyulur. Sonra dalın iç kabuğu içine pirinç çubuk konularak gevşetilir. Pirinç çubuk içeriye doğru itildikçe dalın kabuğu dışarı doğru kabarır ve böylelikle kurutma işlemi başlar. Soyulan kabuklar günlük olarak düzgün bir şekilde rulo haline getirilir. Kopan kabuk parçaları ise uzun olan kabukların içini doldurmakta kullanılır.
Tarçın, hava geçirmeyen kavanozda muhafaza edilmelidir.
Tarçının faydaları:
* Tarçının uyarıcı özelliği bulunmaktadır.
* İshal ve karın ağrısında panzehir olarak kullanılır.
* Doğum yapmak üzere olan kadınlara tarçın verildiğinde oldukça rahatlatıcı bir etkisi olacaktır.
* İyi bir kanser savaşçısıdır.
* Osmanlı mutfağında özellikle sütlü tatlılarda kullanımı bir tesadüf değildir.
* Tarçın, bünyesinde taşıdığı kan şekeri düşürücü özelliğinden dolayı tatlılarda regülatör görevi görür. Bu manada diyabet hastalarına da tarçın önerilmektedir.
* Ayrıca kötü kolesterolü düşürmede de tarçın oldukça iyi bir yardımcıdır.
* Yeni doğum yapan hanımlar bebeklerine süt verdikleri dönem boyunca tarçın kullandıklarında sütün arttığını göreceklerdir.
* İhtiva ettiği kalsiyum nedeniyle çocukların ve gelişme çağındaki gençlerin düzenli olarak tarçın kullanmaları önerilir.
Tarçını yalnız tatlılarda kullanmak zorunda değilsiniz elbette. Bir bardak kaynamış suyun içine bir kabuk tarçın, birkaç ince dilim limon ve yarım çay kaşığı zerdeçal atarak kendinize tarçın çayı hazırlayabilirsiniz. Özellikle sabahları bu çayı içtiğinizde zihin açıcı etkisini kısa sürede fark edeceksiniz.
Süreniz kısıtlıysa kabuk tarçının demlenmesini beklemeye gerek kalmadan yarım tatlı kaşığı toz tarçınla da aynı çayı hazırlayabilirsiniz. Bu çayla kendinizi çok daha dinç hissedeceksiniz.
Ayrıca tarçının bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirdiğini de unutmayın.
Diyabet hastaları veya diyet yapanlar tatlı ihtiyaçlarını elma, armut, kivi, ayva gibi meyvelerin üzerine serperek giderebilirler.
Şekersiz Türk kahvesinin içine bir çay kaşığı da tarçın ekleyerek şeker ihtiyacı duymadan ve çok daha hoş bir tatla kahvenizi içebilirsiniz.
YEMYEŞİL AKTAR
BEYLİKDÜZÜ / İSTANBUL
Gsm: 05327757631
Tlf   : 02128733393  

https://www.yemyesilaktar.com 
https://www.facebook.com/yemyesilaktar/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder