Çamlık Cad. No:1 Fatih Sultan Mehmet Camii Altı Onur market Avm Beylikdüzü/İstanbul

2 Mart 2016 Çarşamba

Ağrı Kesici Kullanımındaki 9 Yanlış

YEMYEŞİL AKTAR'ın fotoğrafı.


Ağrı kesici kullanırken aşırı doz alımı ve tarihi geçmiş ilaç kullanımı, yapılan en büyük yanlışlardan.
İşte İlaçpedia'nın s...izin için yapılan yanlışları sıraladığı liste:
Ağrı Kesici Kullanımında Yapılan Hata 1:
"Bir tanesi işe yarıyorsa iki tanesi çok daha etkilidir!"

Doktorlar sizin için tam olarak gerekli dozu belirleyerek ilaç verirler. Verilen dozu 2'ye 3'e katlamak rahatlamanızı hızlandırmaz. Ama ilacın yan etkilerinin zararlarını kolayca arttırabilir.
Ağrı kesiciyi aldığınızda ilk 5 dakika içinde istediğiniz etkiye ulaşamazsınız. Ama bu demek değildir ki hemen bir kaç tane daha alabilirsiniz. Bazı ilaçlar birden fazla alınırsa ilkinin özelliğini de kaybettirebilmektedir ve hatta sizi hastanelik bile edebilir.
Eğer ağrı kesici alıp dikkatinizi başka bir şeye verdiğiniz halde ağrı kesiciler etki etmiyorsa doktorunuza bu durumu danışın.
Amerikan Eczacılar Birliğinden Eric R. Haynes'e göre "Bir tanesi işe yarıyorsa iki tanesi çok daha etkilidir!" çok yaygın bir sorun. Bu sorunu muayene bitince çıkarken doktorunuza maksimum dozajı sorarak çözebilirsiniz.
Bir diğer hata da 2 farklı ilaçtan alıp daha iyi etki göstermesini beklemektir.
Evinizde pek çok markadan,bir çok ilaç vardır fakat hepsinden almanız çok kötü sonuçlara yol açabilir.İlaçlar birbirleriyle etkileşip geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilirler.
Ağrı Kesici Kullanımında Yapılan Hata 2:
''Reçetesiz ilaç kullanımı''

Çoğu insan reçetesiz ağrı kesicileri kafasına göre alır - bazen reçetelileri bile!. Bazen ne kadar ilaç aldıklarının farkında olmayabilirler. Bu da kötü sonuçlar doğurabilir.
Ağrı kesiciler veya diğer ilaçlar farketmez, reçetesiz alınan ilaçlarda doz aşımına çok sık rastlanabilir. Bunun nedeni ilaçların çoğunun ağrı kesici etkisi içeren maddeyle dolu olmasıdır.
Ağrı Kesici Kullanımında Yapılan Hata 3:
''İlaçla beraber alkol alımı''

Alkol ve ilaçlar birbirlerini etkileyebilir, bu yüzden üstlerinde alkol ile beraber almayınız uyarıları görebilirsiniz.
Haynes'e göre insanlar bu uyarıları dikkate almazsa çok büyük problemlerle karşılaşabilirler. Alkol sizi sarhoş eder ve ağrı kesiciler de bu hissi verir. Kendinizi çok büyük bir tehlikenin içinde bulabilirsiniz.
Alkol ile ilaç kullanımı reçetesiz ilaçlarda daha da büyük bir problem haline gelebilir.
Ağrı Kesici Kullanımında Yapılan Hata 4:
''İlaç etkileşimleri''

Bir ilacı almadan önce kullandığınız diğer ilaçları ve bitkisel hapları hesaba katmalısınız. Bu ilaçlar aldığınız ağrı kesiciyle etkileşip yan etkilerin ortaya çıkma riskini arttırabilir.
Örneğin, asetilsalisilikasit, bazı şeker hastalığı ilaçlarıyla, bazı antidepresan ilaçlarıyla karıştığında ciddi yan etkiler ortaya çıkarabilir.
İlaç reçetesini almadan önce doktorunuza içtiğiniz bütün ilaçların listesini vermelisiniz.
Eğer ilacınızı reçetesiz alıyorsanız da ilaç listenizi eczacınıza göstermelisiniz.
Ağrı Kesici Kullanımında Yapılan Hata 5:
''İlaç aldıktan sonra araba kullanmak''

Ağrı kesiciler sizi mayıştırabilir. Her insanın her ilaca verdiği tepki farklıdır.
Önce ilacı evde alarak deneyip sonuçlarını gördükten sonra trafiğe çıkmak herkes için çok daha güvenli olacaktır.
Ağrı Kesici Kullanımında Yapılan Hata 6:
''Reçeteli ilaçları paylaşmak''

Ne yazık ki reçeteli ilaçların eşe dosta verilebiliyor olması çok yaygın bir durumdur. Ağrı kesiciler söz konusu olunca durum iyice ciddileşiyor.
Kendi ilacınızı başkasının bir ağrısı dolayısı ile ona vermeniz yarardan çok zarar verebilir. İlaç verdiğiniz kişinin o ilaca alerjisi olabilir, içtiği başka bir ilaçla etkileşebilir ve bunların sonuçları da çok tehlikeli olabilir.
Ağrı Kesici Kullanımında Yapılan Hata 7:
''Eczacıya danışmamak''

Reçeteleri ve prospektüsleri okumak zor olabilir. Eğer içtiğiniz ilaçla ilgili bir probleminiz varsa eczacınıza danışabilirsiniz.Onlar zaten bunun için oradalar! İlaçla ilgili merak ettiğiniz her şeyi eczacınıza sorarak kolayca bilgi edinebilirsiniz.
Ağrı Kesici Kullanımında Yapılan Hata 8:
''İlaç istiflemek''

Tedavi bittikten sonra kalan ilaçları saklamak ne yazık ki ciddi bir sorun.Çünkü ilaçlar son kullanma tarihleri geçtikten hemen sonra bozulmaya başlar.İnsanlar genelde ilaçları, son kullanma tarihine daha bir yıl gibi uzun bir süre varsa atmazlar. Fakat ilacın bozulup bozulmadığı hakkında bir fikirleri yoktur. Aldıkları ilaç bozulmuşsa, işe yaramayabilir ya da çok daha kötüsü kişiyi hastanelik edebilir.
Ayrıca ilaç istiflenmesinin başka bir dezavantajı da,bu istif edilen fazlaca ilaç görüntüsünün insanı intihar gibi kötü şeyler yapmaya itmesidir.
Özellikle aileler ilaç dolabında fazla ilaç kullanımı olup olmadığını sıkça kontrol etmelidir, ergenlik dönemindeki çocukların ilaçlara olan eğilimi yüksektir.
Ağrı Kesici Kullanımında Yapılan Hata 9:
''Kırılmaması gereken hapları kırarak yutmak''

Hapların, bazen tümüyle yutulması gerekebilir. Ortasında çizgi olan kırılabilir haplar, sadece çizgi hizasından kırılmalıdır. Bazı ilaçlar kırıldığında gereken etkiyi göstermeyebilir,bazen kana daha hızlı ve daha fazla karışarak aşırı doz sonucu ciddi yan etkiler gösterebilir.
Ecz.Zekiye Kübra Özden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder